Περιοδοντολογία:

Στόχος μας, το χαμόγελο σας, πριν και μετά την θεραπεία!

Τι είναι η περιοδοντολογία;

Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων των ιστών που περιβάλλουν το δόντι (περιοδόντιο: ούλα, οστό, συνδετικός ιστός). Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), και οι υφιζήσεις των ούλων.

Ουλίτιδα

Ουλίτιδα είναι μια από τις εκδηλώσεις, (τύπος), της περιοδοντικής νόσου. Είναι η φλεγμονή που περιορίζεται μόνο στα ούλα, και τα κάνει να ματώνουν. Η εμφάνιση της ουλίτιδας γίνεται αντιληπτή, συνήθως, κατά το βούρτσισμα. Σε πιο προχωρημένα στάδια η περιοδοντική νόσος προχωράει πιο βαθιά στο κόκαλο και λέγεται περιοδοντίτιδα.
Η ουλίτιδα θεραπεύεται, και με τη σωστή φροντίδα είναι απολύτως αντιστρέψιμη. Συγκεκριμένα η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται σε αποτρύγωση, αφαίρεση της τρυγίας, (πέτρας), με επαγγελματικό καθαρισμό και σωστή στοματική υγιεινή. Ωστόσο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η απαραίτητη θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, εκτεταμένη φλεγμονή στα oύλα, που οφείλεται κυρίως σε μικρόβια και έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Συνεπώς, σε προχωρημένες καταστάσεις περιοδοντίτιδας τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να έχουν κινητικότητα ή να μετακινηθούν και τελικά να “πέσουν”. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η φλεγμονή, τα ούλα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και σχηματίζουν θυλάκους (περιοχές μεταξύ δοντιών και ούλων), οι οποίοι επιμολύνονται συνεχώς.

Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος συνήθως είναι ασυμπτωματική ή εμφανίζεται με ήπια συμπτωματολογία και αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

Ποιά είναι η αιτία της περιοδοντικής νόσου;
Η πλάκα γύρω από τα δόντια αποτελεί το κύριο αίτιο της περιοδοντικής νόσου. Περιέχοντας υπολλείματα τροφών και σάλιο αποτελεί το ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά με τις τοξίνες τους ενεργοποιούν τη διαδικασία της φλεγμονής που οδηγεί στην αιμορραγία των ούλων και αργότερα στην απώλεια οστού. Το κάπνισμα και συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης μειώνουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού και συμβάλλουν στην εξάπλωση της φλεγμονής.

Θεραπεία Περιοδοντικής Νόσου
Η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας χωρίζεται σε 2 φάσεις, (Συντηρητική και Χειρουργική).
Η συντηρητική φάση της θεραπείας περιλαμβάνει τον ενδελεχή καθαρισμό των δοντιών από την πλάκα και από την πέτρα και την απόξεσή τους. Παράλληλα δίδονται οδηγίες στοματικής υγιεινής. Η θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται μετά από 1-4 επισκέψεις. Ακολουθεί επανέλεγχος μετά από κάποιο διάστημα.
Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας.
Όταν η απώλεια οστού γύρω από το δόντι είναι εκτεταμένη, και σύμφωνα με την κρίση του οδοντιάτρου, περιοδοντολόγου, τότε ίσως χρειασθεί να πραγματοποιηθεί τοπική χειρουργική θεραπεία. Η διαδικασία δεν είναι επίπονη, καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα της ημέρας, ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου.

Περιστεφανίτιδα

Η περιστεφανίτιδα είναι μία φλεγμονή των ούλων που βρίσκονται γύρω από δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως στο στόμα. Είναι μία φλεγμονή που συχνότερα δημιουργείται στα ούλα που αγκαλιάζουν τους φρονιμίτες της κάτω γνάθου. Μερικές φορές τα ούλα στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργούν ένα σχηματισμό σαν καπάκι, το οποίο καλύπτει ένα μέρος του φρονιμίτη. Εκεί κάτω από αυτό το καπάκι δημιουργείται μια υποδοχή στην οποία μπορεί να εγκλωβιστούν υπολείμματα από τροφές, βακτήρια και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί με την οδοντόβουρτσα.

Αντιμετώπιση της Περιστεφανίτιδας
Η αντιμετώπιση ποικίλει από λίγο μέχρι περισσότερο επεμβατική και εξαρτάται τόσο από την βαρύτητα της καθώς και από την συχνότητα με την οποία αυτή εμφανίζεται. Αυτό που είναι ο κύριος στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να καθαριστεί η περιοχή μέσα στο διογκωμένο ούλο από τα μικρόβια. Ως αντιμετώπιση του προβλήματος όταν υποχωρήσει η οξεία φάση, περιλαμβάνει:
Αφαίρεση του ούλου που σκεπάζει το δόντι χειρουργικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο θύλακας και να καθαρίζεται καλά η περιοχή.
Αφαίρεση του φρονιμίτη, οπότε και η αντιμετώπιση είναι πιο μόνιμη.

Ακινητοποίηση δοντιών (Ναρθηκοποίηση)

Η ακινητοποίηση των δοντιών είναι απαραίτητη σε οδοντικούς τραυματισμούς με συμμετοχή του περιοδοντίου, όπως είναι η ολική εκγόμφωση και οι μετατοπίσεις δοντιών, καθώς επίσης και σε κατάγματα ρίζας και φατνιακής απόφυσης. Η ακινητοποίηση των δοντιών γίνεται με την εφαρμογή νάρθηκα ώστε να προληφθεί η μετακίνηση ή μετατόπιση των δοντιών ή των καταγόντων τμημάτων. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η σταθεροποίηση του δοντιού για πρόληψη επιπρόσθετης βλάβης στους περιοδοντικούς ιστούς καθώς και έμμεση προστασία του πολφού κατά την περίοδο της επούλωσης.

περιοδοντολογία